středa 14. prosince 2016

Bosáky se zelím a škvarkami


Dnes jsem škvařila sádlo, protože co je vařené na domácím voňavém sádle zkrátka vždycky chutná tak nějak líp, a tak byla jasná volba co vařit.
Moje mamka vaří bosáky jako přílohu k pečenému vepřovému masu, nebo ke kachně a to prostě nemá chybu!
Jsou to ale luxusní knedlíky i jen tak se zelím a se škvarkami :-)
A ještě k tomu jsou úplně jednoduché!

5 větších syrových brambor
4 rohlíky
2 vejce
sůl
polohrubá mouka
1 lžíce sádla
1 menší cibule
1 sklenice kysaného zelí
2 lžíce cukru
1 lžíce škrobu
škvarky

Nastrouhejte brambory na jemné straně struhadla.
Rohlíky nakrájejte na kostičky.
Přidejte celá vejce, sůl a polohrubou mouku.
Množství mouky je individuální podle toho, jak moc máte vodnaté brambory.
Těsto propracovávejte rukama a mouku přisypávejte tak dlouho, dokud z něho nepůjdou dělat mokrýma rukama koule.
Ty vařte v osolené vodě asi deset minut.
Doporučuji ale první knedlík radši rozkrojit a dobu vaření případně prodloužit, protože pokud budete dělat knedlíky větší, mohly by být uvnitř syrové.

Na sádle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
Přidejte sklenici kysaného zelí s polovinou nálevu.
Oslaďte cukrem a podle chuti osolte.
Chvíli provařte a nakonec zelí zahustěte škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.

Na talíři knedlíky se zelím posypte čerstvě vyškvařenými škvarkami :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat