úterý 25. října 2016

Risotto s gorgonzolou a hruškou

  
2 velké hrsti rýže Arborio
 1 červená cibule
 200ml bílého suchého vína
asi 500ml zeleninového vývaru
3hrušky
5 lžic červeného vinného octa
150g gorgonzoly
menší hrst strouhaného parmezánu
sůl
máslo
olivový olej
moučkový cukr
petrželka

Nejprve si připravte klasický zeleninový vývar, ale nesolte ho.
Na hluboké pánvi si nechte rozehřát kousek másla s olivovým olejem.
Cibuli si nasekejte najemno a nechte jí v pánvi zesklovatět.
Potom k cibuli vsypete kulatozrnnou rýži arborio a chvilku jí smažte spolu s cibulí. 
Míchejte, aby se jednotlivá zrníčka dobře obalila v tuku.
Zalijte to vínem a za stálého míchání ho nechte vyvařit.
Až když je víno vyvařené, začněte přilévat vývar, pěkně pomalu po naběračkách.
Vždy vlijte naběračku vývaru a nechte ho vyvařit - a nezapomeňte stále míchat.
Hrušky zbavte slupky a jádřince a 2 nakrájejte na kostky.
Až je rýže na skus tak přidejte hrušku, ocet, nastrouhanou gorgonzolu a parmezán a vařte, dokud se sýry nerozpustí a hruška nezměkne.
Podle chuti až v tuto chvíli osolte.

Na menší pánvičce si rozehřejte máslo.
1 hrušku nakrájejte na plátky, obalte v cukru a nechte na másle zkaramelizovat.
Použijte je na dozdobení spolu s kousky gorgonzoly a nasekanou petrželkou :-)

PS.: Skvěle by se k tomu hodily také vlašské ořechy, které jsem já z důvodu alergie nepoužila :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat