pátek 29. prosince 2017

Zelňačka


1 velká cibule
4 velké brambory 
500g kysaného zelí
1 čabajská klobása
10 kuliček Nového koření
2 lžíce sladké papriky
1/3 lžičky chilli
10 kuliček pepře
3 bobkové listy
2 stroužky česneku
1,5l hovězího vývaru
sůl
2 lžíce sádla

Cibuli nakrájejte na hrubo a na sádle jí nechte zesklovatět.
Na ní zarestujte klobásu nakrájenou na kostky.
Přidejte brambory nakrájené na kostičky.
Přisypte papriku a chilli, Nové koření, pepř, bobkový list a osolte.
Zalijte vývarem jen tak, aby byly brambory ponořené.
Vařte tak dlouho, aby byly brambory téměř hotové.
Teprve potom předejte zelí s troškou nálevu (podle chuti) a je-li potřeba, tak přilijte vývar.
Pokud byste zelí s bramborami vařili od začátku, tak se brambory neuvaří do měkka a budou pořád tvrdé.
Přidejte nastrouhaný česnek a krátce povařte.
Nakonec vyjměte bobkové listy a kuličky koření a podle potřeby dochuťte solí.

Pokud máte raději polévku ještě hustší, můžete jí zahustit tak, jak jste zvyklí.




Žádné komentáře:

Okomentovat